Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πήγα σε μάγισσεs σε χαρτορίχτρεs..


Θέλονταs να γράφω εκ πείραs, και μόνο γι' αυτό-καλά ίσωs και από προσωπική περιέργεια-αυτή την εβδομάδα συνέλεξα όσο πιο άμεσα μπορούσα πληροφορίεs, εκτόs από το Δίκαιο των Διεθνών Οργανισμών, και σχετικά με (δύο) μεθόδουs μαντείαs.
 Αρχικά για το γνωστό σε όλουs μαs "φλιτζάνι", το άκουσμα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εικόνα τηs (πιθανόν Σμυρνίαs) γιαγιάs μαs, τηs Γεωργίαs Βασιλειάδου στην "Καφετζού" ή των κουτσομπόλων τηs γειτονιάs ή του χωριού. Η επαφή μου με την καφεμαντεία έγινε τη Δευτέρα στον Ωκεανό. Διαφορετική, αν όχι ψιλοτρομαχτική, η εικόνα με το που μπαίνειs στο εντελώs γεμάτο, αποκλειστικά από γυναίκεs-που πίνουν(όλωs τυχαίωs) ελληνικό- μαγαζί και σίγουρα πρωτόγνωρη η αίσθηση του να συναντάs το επάγγελμα τηs καφετζούs ενέτη 2012, πόσο μάλλον να σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία. Το φλιτζάνι αποτελεί συνήθεια αρκετών, κυρίωs γυναικών, και θεωρείται από πολλούs τέχνη(ευτυχώs όχι επιστήμη), ενώ λένε ότι διαμορφώνεται από την αύρα κάθε ανθρώπου, η οποία μεταφέρεται από τα χείλια στον καφέ. Και κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα.."Ποιόs τα πιστεύει αυτά;" και το δικό μου συμπέρασμα ότι δεν μπορείs να ξέρειs πόση αξία του δίνειs αν δεν το δοκιμάσειs. Κι εμείs για το χαβαλέ πήγαμε και αν με ρωτάs πιστεύω στην τύχη γενικά και όχι στην ακριβή πρόβλεψή τηs, αλλά μια χαρά τα ταίριαξα όλα στο μυαλό μου και μου πήρε λίγη ώρα να συνειδητοποιήσω ότι ήταν καθαρή αυθυποβολή και λίγεs μέρεs να τσεκάρω ότι πολλά δεν βγήκαν, ακόμα κι αν προσπαθούσα να τα συνδιάσω. Γιατί οκ είναι αρκετά κοινά τα ονόματα από Γ αλλά γιατί να είναι στο δικό μου φλιτζάνι; αρκετά πιθανό να κάνειs ταξίδι, αλλά γιατί να το πει σ' αυτή που όντωs φεύγει; Κάτι τέτοια σκαλωτικά σου λέει και λεs "βρε λεs;".
  Kαι ήρθε χθεs η σειρά τηs χαρτομαντείαs και τηs Κατίναs, γιατί πολύ απλά η πασιέντζα δεν είναι αρκετή πλέον..για να μην την πω passe(ακραίοs χαρακτηρισμόs ξέρω). Η τράπουλα τηs Kατίναs  ή αλλιώs Deste(που σημαίνει σωρόs από τραπουλόχαρτα) αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο μαντικήs, καθώs χρησιμοποιούνταν από τιs μάγισσεs τηs Σμύρνηs. (Σήμερα βέβαια πωλείται, εκτόs από ωs συνοδευτικό του ομώνυμου βιβλίου, ακόμα και στο internet, μαζί με το βιβλίο με τιs οδηγίεs και τιs ερμηνείεs κάθε κάρταs..οπότε θεωρητικά μπορεί να την αποκτήσει και να τη χρησιμοποιήσει ο καθέναs, μάγοs και μη. Σ' εμάs τη γνώρισε η μη μάγισσα αλλά ταλαντούχα φίλη μαs Mαίρη.) Η Κατίνα απαντάει σε μια ερώτηση που κάνειs από μέσα σου στην αρχή, η οποία συνήθωs απαντιέται με ναι ή όχι-άρα τα ποσοστά επιτυχίαs τηs μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι  50/50- δίνοντάs σου κάποια επιπλέον στοιχεία για 'σένα και το περιβάλλον σου. Παρόλο που θεωρούνταν ισχυρή μαγεία και υπάρχει η (παράλογη για 'μένα και για σένα) πεποίθηση τηs πιθανήs ύπαρξηs κάποιου είδουs κατάραs αν βρίσειs ή αμφισβητήσειs έντονα την Κατίνα, η αλήθεια είναι ότι και αυτή σε επηρεάζει όσο την αφήσειs! Αν δεν σου αρκεί το να ικανοποίησειs την περιέργειά σου, να κοροϊδέψειs τιs αντιδράσειs των φίλων σου και να γελάσειs με τιs ερμηνίεs των συμβόλων και με τιs προτάσειs για το πώs να τον κατακτήσειs-που θυμίζουν παλαιότερη μορφή του Cosmopolitan-μπορείs ελεύθερα να κατηγορείs την Κατίνα για την καμμένη λάμπα στο δωμάτιό σου.
  Kαθόλου τυχαία η μέρα..Παρασκευή και 13 και σημαδιακό για το πόσο ισχύουν οι προβλέψειs και οι προκαταλύψειs  το ότι σήμερα έκλεψαν το πορτοφόλι τηs μιαs φίληs μου..αλλά η άλλη βρήκε κάτω 50ευρώ. Μπορεί το μόνο που αφήσαμε να είναι το μέντιουμ αλλά όπωs φαίνεται que sera sera ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου